top of page

Veel gestelde vragen

 

Op welke leeftijd kan een puppy voor het eerst getrimd worden ?

Het beste is als de pup ongeveer 3 maanden oud is, wacht er ook niet te lang mee omdat dit ook bij de socialisatie hoort van een pup. De meeste mensen wachten te lang voor een eerste trimbeurt, met als gevolg dat de pup klitten heeft en geen eerste leuke ervaring krijgt met het trimmen.

Kan een hond naar de trimsalon als het koud weer is ?

Natuurlijk kan een hond ook getrimd worden als het koud weer is. De meeste mensen wachten dan om hun hond te brengen, maar als het koud weer is en de hond is getrimd is het natuurlijk niet de bedoeling dat de mensen met het uitlaten van de hond dan een half uur staan te kletsen terwijl de hond dan stilstaat, zolang de hond in beweging blijft is er niets aan de hand. Wist u ook dat een lange vacht in de winter eigenlijk veel slechter is. Een lange vacht blijft veel langer nat en koud. Dit is weer erg slecht voor de organen en gewrichten. terwijl een kortere vacht veel sneller droog is en hierdoor dus beter is voor de gewrichten en organen.

Doet het plukken van een hond pijn ?

Als de vacht plukrijp is heeft de hond er absoluut geen pijn van, de meeste honden vinden het zelfs prettig omdat de rijpe vacht meestal jeuk met zich mee brengt, en daarom vinden ze het over het algemeen niet vervelend als de dode vacht er uit gepluk wordt.

Wordt mijn hond verdoofd tijdens de behandeling ?

Waar deze sprookjes vandaan komen weten wij ook niet, maar de vraag komt regelmatig tevoorschijn. Natuurlijk wordt uw hond niet verdoofd tijdens de behandeling, want trimmers moeten honden staand op tafel hebben, en een hond die op apegapen ligt op de trimtafel is niet te bewerken. Waarom deze vraag gesteld wordt is volgens ons te wijten aan het feit, dat de hond na de trimbeurt helemaal bekaf is. Je moet jezelf eens voorstellen om ongeveer 2 uur achter elkaar te staan, daar word je wel moe van, en als de honden dan thuis komen vallen ze meteen in een diepe slaap.

Wordt mijn hond vastgezet op de trimtafel ?

Ja meestal wordt de hond vastgezet op tafel, dit puur voor de veiligheid van uw hond, zodat ze er niet van afspringen met alle gevolgen van dien. Dit wil niet zeggen dat het altijd gebeurt. Als honden tafeltraining gehad hebben is dit niet nodig. Dus het is bij ons in de trimsalon niet de standaardprocedure omdat het geheel afhankelijk is van de hond.

kan je ook terecht om alleen nagels te laten knippen of anaalklieren te laten legen ?

Ja natuurlijk kunt u bij ons dan ook terecht. Veel mensen laten dit bij de dierenarts doen terwijl je dit ook in de trimsalon kunt laten doen. Tevens kunt u bij ons terecht voor alleen een was of een borstel behandeling. Haren uit de oren laten verwijderen of teken laten verwijderen. Vrijblijvend advies over de vachtverzorging kunt u natuurlijk ook bij ons krijgen.

Hoe zit het met honden in de zomer ?

De vraag die we dan veel krijgen is om de honden maar eens lekker kort te scheren omdat het warm weer is, maar wat de meeste mensen vergeten is dat de vacht van de hond zowel beschermt voor de kou maar ook voor de warmte. Dus laat niet zo vlug je hond lekker kort scheren, want ook honden kunnen verbranden door de zon... VERGEET DAT NOOIT!!!

Kan ook een kortharige hond, kat, konijn of cavia terecht in een trimsalon ?

Ja, de meeste mensen denken dat kortharige dieren niet naar een trimsalon kunnen. Maar wat denk je als deze dieren in de rui gaan, of zelfs het gehele jaar door ruien, ook hierin kan de trimsalon een uitkomst bieden, zodat de kortharige dieren eerder door de ruiperiode komen en dus minder haren verliezen.

Hoe vaak moet mijn hond getrimd worden ?

Dit is afhankelijk van type en hoeveelheid vacht die de hond heeft. Een hond die ” in model” loopt zal toch zeker om de 6 tot 8 weken getrimd moeten worden om de vacht in model te houden. Honden met een plukvacht worden doorgaans 2 tot 4 keer per jaar getrimd. Over het algemeen kun je zeggen dat 2 bezoekjes per jaar aan de trimster geen overbodige luxe is voor de hond.

Hoe vaak mag mijn hond gewassen worden ?

In principe mag je een hond wassen zo vaak als je wilt. Voorwaarde is dan wel dat je een goede hondenshampoo gebruikt die de natuurlijke vetlaag van de huid niet aantast. Bij langharige honden blijft er veel vuil en stof in de vacht hangen, heeft de hond dan ook nog een lichtgekleurde vacht dan is het noodzakelijk om de hond regelmatig te wassen, zo houd je de vacht ook mooi. Wanneer een hond een normaal hondenleven leid, dus speelt in bos of park, misschien nog wel eens zwemt in een slootje dan is voor een kortharige hond minimaal 2 keer per jaar wassen toch wel gewenst. Dit om te voorkomen dat de vacht gaat stinken.

Hoe houdt ik mijn witte hond wit ?

Door regelmatig onderhoud kunt u uw witte hond ook daadwerkelijk wit houden. Een losgeborstelde vacht houd minder vuil vast. Ook regelmatig wassen met een goede witwasshampoo is aan te raden. Na het eten kunt u de bek afnemen met een nat washandje, dit voorkomt vergeling van de vacht. Af en toe kunt u de vacht in poederen met maïzena wat u er een kwartiertje later weer uitborstelt. Maïzena neem vocht en vuil op en zo maakt u op een simpele manier uw hond weer wat schoner, dus witter.

Is het waar dat de hond van scheren een vollere vacht krijgt?

Ja en nee. Wanneer een plukvacht geschoren word betekend dat, dat de oude haren niet verwijdert worden. Ze worden alleen maar ingekort. De haren groeien langzaam door, evenals de nieuwe haren waardoor er als het ware een dubbele vacht ontstaat. Deze vacht is van een zeer matige kwaliteit .De vacht zal zijn normale structuur verliezen en zacht en wollig aan gaan voelen en in veel gevallen verkleurd hij zelfs. Dus ja, in dit geval word de vacht wel voller, maar niet mooier! Honden met een normale vacht zullen niet meer vacht krijgen omdat ze geschoren worden.

Mijn hond verhaart zo erg, toch borstel ik hem iedere dag, maar het wordt niet minder?

U borstelt de vacht van uw hond waarschijnlijk te hard en te veel, hierdoor haalt u niet alleen dood haar uit de vacht maar ook het goede haar. Ook beschadigt u de goede vacht. Hier reageert de huid van de hond op met het aanmaken van nieuwe vacht, deze borstelt u weer kapot en zo zit u in een kringetje van borstelen en constante verharing. Dit is wat we noemen het “overbeborstelingseffect” U moet dus even een paar weken stoppen met borstelen.In die tijd moet u een keer de hond wassen waarbij u de shampoo een lange tijd laat inwerken (minimaal 5 tot 10 minuten). Na het wassen de hond goed droogföhnen en tegelijk doorborstelen/kammen. Dan weer de vacht een week laten rusten. Daarna gaat u met een zeer vachtvriendelijke borstel de vacht doorborstelen. Door deze methode kan de natuurlijke regelmaat van verharen zich weer herstellen en zal de hond niet meer het hele jaar door verharen. Wanneer u uw hond bij de trimsalon laat wassen zal het proces zich nog versnellen omdat de meeste trimsalons föhns en/of waterblazers gebruiken die veel meer vacht wegblazen dan uw eigen (hand)föhn.

Mijn hond heeft vaak veel schilfers in de vacht, het ziet er wat vies uit, is hier iets aan te doen?

Vaak is dit een teken dat de huid van de hond te droog is waardoor er schilfers ontstaan. U moet nu de vacht/huid met een rubberborstel als het ware masseren. Hiermee stimuleert u de talgvorming van de huid wat uitdroging voorkomt. Ook kunt u dagelijks een klein beetje zalmolie of lijnzaadolie aan het eten toevoegen. Ook kan het wassen met een speciaal daarvoor ontwikkelde shampoo en conditioner uitkomst brengen. Deze shampoo ontdoet de vacht van de huidige schilfers en door zijn verzorgende bestanddelen en die van de conditioner voorkomt het de vorming van nieuwe.

Doet plukken pijn?

Nee, mits de vacht “rijp” is. Het is een noodzakelijk iets bij honden met een plukvacht dat de oude vacht handmatig verwijdert word met wortel en al. De vacht die geplukt moet worden is al half afgestorven en de nieuwe haren zitten al in het haarzakje.Wanneer uw hond op de juiste manier geplukt word zal dit geen pijn doen.

Kan het niet goedkoper?

Nee! U vraagt de trimster om een prijsopgave en u gaat daarmee akkoord of niet. Afdingen is zeer vervelend voor de trimster, tenslotte doet u dat bij uw eigen kapper ook niet. Het uurloon van de trimster ligt veelal veel lager dan van bvb. een schilder. Afgezien van het vaak zware werk heeft de trimster ook kosten voor veel stroom, veel water, aanschaf dure gereedschappen, aanschaf goede vachtverzorgingsproducten en natuurlijk wil de belasting ook nog een graantje meepikken. Hondentrimmen is een arbeidsintensief werk die de nodige risico’s met zich meebrengt. Over het algemeen gezien zijn de tarieven die de gemiddelde trimmer in Nederland hanteert al behoorlijk aan de lage kant, dus echt reden tot klagen heeft u als klant niet. Bedenk goed dat u zelf een hond heeft aangeschaft die getrimd moet worden, belast u dus niet de trimster met koehandel en afpingelpraktijken, u koopt namelijk haar kennis en tijd voor een klus die u zelf niet kunt of wilt klaren.

Hoelang van tevoren moet ik een afspraak maken?

U moet toch wel rekenen op een wachttijd van gemiddeld 1 tot 2 weken. Houd er rekening mee dat wanneer het warme weer eraan komt dat de wachttijden gestaag oplopen. Wacht dus niet tot het laatste moment met het maken van een afspraak. Om te voorkomen dat u lang moet wachten kunt u natuurlijk ook na een bezoek meteen een afspraak maken voor de volgende keer.

Hoe vaak moet een hond gekamd/geborsteld worden?

Dit is uiteraard afhankelijk van type en hoeveelheid vacht. Wanneer u één maal per week goed kamt/borstelt is dat voldoende om de meeste vachten in een goede conditie te houden. Bij slecht weer kan die borstelbeurt wel meer tijd kosten.

Moet mijn gladharige hond ook gekamd worden?

Ja, ook deze vacht dient ontdaan te worden van afgestorven haar. Ook stimuleert u met kammen of borstelen de bloedsomloop en verspreid u de natuurlijke vetlaag over vacht en huid wat schilfervorming voorkomt en wat de algehele kwaliteit van de vacht en huid ten goede komt.

Wat is Hondenkapsalon Bape voor een bedrijf ?

Hondenkapsalon Bape geeft vachtverzorging aan honden, katten, konijnen en cavia's. Hondenkapsalon Bape kan dus ook een trimsalon, hondentrimsalon, kattentrimsalon, kattensalon, hondentoiletteerbedrijf, hondenkapper, enzovoorts genoemd worden

Wie komen er bij Hondenkapsalon Bape ?

onze klanten komen over het algemeen uit de directe omgeving zoals Urk, Tollebeek, Nagele, Espel, Creil, Ens, Rutten, Bant, Emmeloord, Luttelgeest, Marknesse, Kraggenburg, Vollenhove, Blokzijl, Kuinre, en Lelystad. Kortom een groot gedeelte van de Noordoostpolder.
Maar wij hebben ook klanten vanuit de rest van Nederland, België en Duitsland.

Waarom heeft de hondenkapsalon zoveel gegevens nodig van u en uw dier ?

In geval van nood hebben wij gegevens nodig van u en uw dier. Mocht er iets gebeuren ( honden kunnen een aandoening hebben zoals hartproblemen, epilepsie, etc. ) dan kunnen wij bij uw eigen of de dichtstbijzijnde dienstdoende dierenarts om advies of hulp vragen. Ook bij ongelukjes ( honden blijven honden en kunnen een onverwachtse beweging maken….) is het noodzakelijk om deze gegevens te hebben om meteen actie te kunnen ondernemen.

Kun je ook terecht voor alleen een wasbeurt ?

Ja, ook voor alleen maar wassen kan uw dier bij ons terecht en vooral als het grotere honden zijn is dit voor veel mensen een probleem om dit in hun eigen badkamer te doen.

Verkoopt de hondenkapsalon ook vacht verzorgingsproducten ?

Ja, het is zelfs het beste als u voor deze producten naar een hondenkapsalon gaat. In de hondenkapsalon staan mensen met een gedegen opleiding voor u klaar om u professioneel advies te geven met betrekking tot uw eigen dier. In de meeste dierenwinkels geven ze je maar wat mee zonder te kijken wat voor vachtstructuur uw dier heeft . Er zijn veel verschillende producten van shampoo’s tot borstels en kammen en elke vachtsoort verdient zijn eigen specifieke verzorging.

Welke vachtverzorgingsproducten worden verkocht ?

U kunt bij ons terecht voor verschillende shampoo’s , borstels, kammen, nagelkniptangen, tekentangen, parfums, vlooienbestrijdingsmiddelen, tekenbestrijdingsmiddelen, hondenhanddoeken, gebitsverzorgingsproducten, etc.

Komen er alleen lieve en rustige dieren in de hondenkapsalon ?

Nee, ook wij hebben net als u wel eens te maken met dieren die niet blij zijn met een behandeling. Met een hoop rust en geduld kunnen wij een hoop bereiken, maar soms is een boze stem of zelfs een muilkorf nodig om ons werk te kunnen doen. Wij streven ernaar dat elk dier zelfs het agressiefste, ongeduldigste, luiddruchtigste en of drukste dier, de nodige vachtverzorging kan krijgen.

Wordt de trimster nooit eens gebeten ?

Ook wij hebben wel eens te maken met dieren die willen bijten. Helaas moeten wij ook vervelende dingen doen zoals, ontklitten maar ook bepaalde dieren kunnen al agressief worden bij het nagelknippen, scheren, borstelen, enz. hierdoor moeten wij soms dieren muilkorven. Gelukkig dreigen de meeste dieren eerst een hoop voordat er daadwerkelijk gebeten wordt. Maar ondanks alle voorzorgsmaatregelen kunnen ook wij gebeten worden

Als mijn hond geschoren wordt , betekent dit dan dat hij helemaal kaal wordt ?

Nee, Scheren is het inkorten van de vacht met behulp van een tondeuse. Hierop passen verschillende scheerkoppen met verschillende lengtematen. Wel is het zo dat wanneer de vacht van een hond enorm in de klit zit, je er vaak met de grovere scheerkoppen niet meer door komt. De vacht dient dan uit noodzaak heel kort geschoren te worden, er is dan gewoon geen andere optie meer

Wat zijn de kosten van een gehele trimbehandeling?

De kosten zijn verschillend per hond. De prijs voor een trimbehandeling hangt af van de grootte van een hond, vachtsoort, hoeveelheid werk, wel of geen klitten, wel of geen medebewoners enzovoort.
Voor een prijsindicatie kunt u het beste contact opnemen wij kunnen u dan een vanaf prijs geven en als u dan komt met de hond kunnen wij aardig goed inschatten wat u daadwerkelijk gaat betalen.
Een trimbehandeling bestaat uit: De trimbehandeling zelf, wassen, oren en ogen schoonmaken, nagels knippen, als het nodig is worden de anaalklieren uitgedrukt en achteraf krijgt de hond nog een heerlijk luchtje opgespoten.

Mag ik bij de trimbehandeling aanwezig zijn?

In principe kunnen wij het niet toestaan dat u bij de trimbehandeling aanwezig bent.
Er zijn natuurlijk uitzonderingen zoals uw hond is ernstig ziek, of uw hond heeft extreme verlatingsangst.
Het probleem van uw aanwezigheid als baasje is namelijk dat de hond hierdoor heel erg afgeleid is en naar het baasje toe wilt.
Dit bemoeilijkt de trimbehandeling waardoor deze onnodig lang gaat duren.
Tevens komt dit het eindresultaat niet ten goede.
Maar u mag natuurlijk altijd wachten onder het genot van een kopje koffie in onze wachtruimte.

Mijn hond is loops wat nu?

Op zich is het geen probleem als uw hond loops is.
Maar honden die geplukt moeten worden en loops zijn stellen wij liever uit tot na de loopsheid, want als u zelf die periode heeft en u epileert uw wenkbrauwen doet dit meer pijn als anders dit komt doordat wij in deze periode gevoeliger zijn.
Dit geldt natuurlijk ook voor uw hond en bij ons zijn het dan alleen 2 wenkbrauwen maar uw hond moet helemaal geplukt worden.
U snapt dat dit geen pretje is voor uw hond.
Is uw hond loops willen wij dit wel graag weten in verband met andere honden die in de trimsalon komen.

Kan het kwaad als mijn hond regelmatig wordt gewassen?

Nee, mits u gebruik maakt van goede hondenshampoo kunt u uw hond op regelmatige basis (laten) wassen.
Laat u adviseren voor een goede hondenshampoo afgestemd op uw hond zijn vacht door de hondenkapsalon.

Mag ik mijn ruw haar/plukhond laten scheren?

Plukken is voor de ruw haar de beste oplossing.
Want de oude vacht wordt eruit geplukt waardoor de nieuwe vacht de kans en de ruimte krijgt om verder te groeien.
Als je de vacht scheert, knipt of effileert haal je de oude vacht er niet uit waardoor de vacht dikker wordt maar ook irritaties kan gaan opleveren.
Als de vacht niet geschikt is om te plukken, of als de (oudere of zieke) hond zo’n lange behandeling niet meer aankan, kan er in overleg met u toch besloten worden om over te gaan op scheren, knippen of effileren

Mag ik mijn hond wassen voor de trimbehandeling?

Uiteraard mag u uw hond wassen voor de trimbehandeling.
Maar ondanks dat uw hond dan relatief kort daarvoor gewassen is zullen wij u hond ook tijdens de trimbehandeling weer wassen, Dit ter behoud van onze attributen en voor een mooier resultaat.

Ik heb een afspraak staan bij de Hondenkapsalon en m’n hond heeft vlooien: Wat nu?

Dit kunt u het beste even melden bij de hondenkapsalon omdat wij dan ervoor kunnen kiezen om de hond eerst in bad te doen met vlo-dodende shampoo, en uw hond uit de buurt kunnen houden van andere honden.
Er zijn wel extra kosten aan verbonden als u uw hond met vlooien bij de hondenkapsalon brengt, want wij moeten dan alle honden die op dat moment aanwezig zijn met duurdere vlo dodende shampoo wassen, alle honden als ze klaar zijn voor de zekerheid een pipet toedienen en de gehele salon en wachtruimte inspuiten met vlo dodende middelen.

Mijn hond heeft HD, artrose of andere aandoening, kan hij/zij toch getrimd worden?

Ja, natuurlijk kan dat, alleen moeten wij er in de planning rekening mee houden zodat we uw hond extra rust kunnen geven.
Wat u wel kunt doen is een uurtje voor de behandeling de hond een extra pijnstiller geven.

Mijn hond is erg bang: Wat nu?

Meld het even aan ons, zodat wij er rekening mee kunnen houden en op een gepaste manier uw hond gerust kunnen stellen.

Mijn hond heeft teken, kan ik hier zelf iets aan doen ?

Teken kunt U heel gemakkelijk zelf verwijderen met een tekentang.
Daarnaast zijn er goede beschermingsmiddelen te koop, waarmee u uw hond kunt beschermen.
De hondenkapsalon adviseert U graag hierover.

Mijn hond wil niet geborsteld worden, wat nu?

Al het niet goed lukt met de (vacht)verzorging van Uw hond, kunt U altijd bij ons terecht voor een goed advies om deze situatie voor U en Uw hond eenvoudiger te maken.

Heeft voeding invloed op de vacht?

Net als bij ons mensen heeft voeding invloed op het hele lichaam, dus ja ; de voeding heeft wel degelijk invloed op de vacht.

Mijn hond heeft oorontsteking, doen jullie hier iets aan ?
In principe verwijzen wij oorproblemen door naar de dierenarts.
Als trimmer kunnen we preventief aandacht schenken aan deze problemen, door bijvoorbeeld bij sommige rassen de gehoorgang uit te plukken.
Soms is het ook nodig om de binnenkant en onderkant van het oor zo kort te knippen zodat de gehoorgang beter kan ventileren.

Sinds de castratie/sterilisatie is de vacht van mijn hond verandert, wat kan ik hieraan doen ?

Brengt een bezoekje aan de hondenkapsalon, en vraag wat daar aan te doen is, want elke vacht reageert weer anders op deze hormonale verandering. Meestal kan de hondenkapsalon uitkomst bieden soms houdt dit wel in dat uw hond vaker dan normaal even  bij de hondenkapsalon langs moet komen.

Mijn hond schudt telkens met zijn oren als hij bij de hondenkapsalon vandaan komt ?

Het kan zijn dat de hond wat last heeft van het verwijderen van de haren uit de gehoorgang.
Maar u kan altijd even contact met ons opnemen als u het niet vertrouwd.

Mijn hond is erg oud, kan hij nog getrimd worden?

Juist als uw hond oud is, is een trimbehandeling erg belangrijk.
De vacht van een oude hond is meestal niet meer in topconditie en heeft daarom meer verzorging nodig.
Met oudere honden wordt erg voorzichtig en uiteraard met alle respect omgegaan.
Voor ons is het fijn wanneer u bij de behandeling nog even aan ons doorgeeft hoe oud de hond is, want sommige oudjes zien er nog zo goed uit dat zelfs wij (ervaren trimmers) ons nog wel eens kunnen vergissen.

Mijn hond is erg bang voor föhnen, hoe gaat dat dan in de trimsalon?

Honden die erg bang zijn voor het föhnen vinden vaak de droogcabine niet eng. Deze maakt heel weinig geluid en uw hond kan lekker in de warme ruimte gaan slapen tot de vacht droog is.
Als uw hond toch bang is in de droogcabine, dan kan uw hond ingewikkeld in een handdoek opdrogen, de totale trimbehandeling duurt dan wel wat langer i.v.m. de extra droogtijd.
Meestal wennen honden wel aan het föhnen als ik dit rustig opbouw.
 

bottom of page